हनुमान जन्मोत्सव Hanuman Jayanti 2023 | Hanuman Jayanti

हनुमान जन्मोत्सव Hanuman Jayanti 2023 | Hanuman Jayanti Hanuman Jayanti Ki Hardik Subhkamna

{हनुमान जन्मोत्सव} हनुमान जयंती कब मनाई जाती है ?

हनुमान जयंती हिंदू कैलेंडर के अनुसार चैत्र महीने में पूर्णिमा के दिन या शुक्ल पक्ष के 15 वें दिन मनाया जाता है। यह चैत्र पूर्णिमा पर पड़ता है।

चैत्र पूर्णिमा तिथि 5 मार्च सुबह 9 बजकर 19 मिनट पर शुरू हो रही है. वहीं इसका समापन 6 अप्रैल की सुबह 10 बजकर 4 मिनट पर होगा.

इस साल हनुमान जयंती कब है ?
इस साल, हनुमान जयंती 6 अप्रैल गुरुवार को मनाई जाएगी। भगवान हनुमान को भगवान राम के सबसे बड़े भक्तों में से एक माना जाते है, और उनके जन्मदिन को हनुमान जयंती के रूप में मनाई जाती है। यह त्योहार हनुमान भक्तों द्वारा बहुत उत्साह के साथ मनाया जाती है।

हनुमान भगवान शिव के अवतार के रूप में जाने जाते है, उनकी जयंती देश भर के हिंदुओं के लिए एक विशेष अवसर है।

हनुमान जयंती के दिन मंदिर में जाकर हनुमान जी का दर्शन करना चाहिए और उनके सामने घी या तेल का दीपक जलाना चाहिए. इसके बाद हनुमान चालीसा का पाठ करना चाहिए.

अगर आपकी कुंडली में शनि का अशुभ प्रभाव हो तो भी इस दिन प्रभु हनुमान जी की विधिपूर्वक पूजा करने से लाभ मिलता है. हनुमान जी की पूजा से शनि देव से शनि देव प्रसन्न होते है और आपकीं समस्याएं भी दूर जाती हैं. इस दिन हनुमान चालीसा और बजरंग बाण करने से हनुमान जी जल्द प्रसन्न होते हैं. इसके साथ ही नकारात्मक शक्तियों से भी मुक्ति मिल जाती है.

Happy Hanuman jayanti Wishes

भगवान हनुमान आपको वह सब प्रदान करें जिसकी आपको आवश्यकता और इच्छा है। हनुमान जयंती की शुभकामनाएं।

आपको और आपके परिवार को हनुमान जयंती की हार्दिक शुभकामनाएँ । आप हमेशा खुश रहें। 

Hanuman Jayanti Image

मै हूं शब्द तेरा तू है अर्थ मेरा,
हनुमान आपके बिना सब व्यर्थ है मेरा..

बड़ी बरकत है, हनुमान जी
तेरे इश्क में
जब से हुआ है बढ़ता ही जा रहा है!

ना पैसा लगता हैं, ना ख़र्चा लगता हैं,
राम-राम बोलिये बड़ा अच्छा लगता हैं।

भूत पिशाच निकट नहीं आवे
महावीर जब नाम सुनावे
नासाये रोग हरे सब पीरा
जपत निरंतर हनुमत वीरा

हनुमान जन्मोत्सव की बधाई।

Happy Hanuman Jayanti

सब सुख लहै तुम्हारी सरना
तुम रक्षक काहू को डरना
हनुमान जयंती की हार्दिक शुभकामनाएं

बेशक पहन लो हमारे जैसे कपडे और जेवर
पर कहां से लाओगे राम भक्तो वाले तेवर
“जय हनुमान – जय श्रीराम”
हनुमान जयंती की हार्दिक शुभकामनाये

Hanuman Jayanti wishes

आया जन्म दिवस राम भक्त हनुमान का
अंजनी के लाल का, पवन पुत्र हनुमान का
बोलो सब मिलकर जयकार हनुमान की
सबको बधाई हो जन्म दिवस हनुमान की
 

भक्ति और भरोसा इतना करो कि संकट
हम पर आएं और चिंता हनुमान करें

 

हनुमान जयंती की हार्दिक शुभकामना

दुख में भी सुख का अनुभव किया है
जब जब मैंने हनुमान का स्मरण किया है

हैप्पी हनुमान जयंती

 

 

जो नमन कुरते है हनुमान का..
उनपर हमेशा बना रहता है..
कृपा प्रभु राम का..
हनुमान जयंती की ढेर सारी शुभ कामनाएँ

Hanuman Chalisa Lyrics in Hindi

श्रीगुरु चरन सरोज रज
निजमनु मुकुरु सुधारि
बरनउँ रघुबर बिमल जसु
जो दायकु फल चारि 

बुद्धिहीन तनु जानिके, सुमिरौं पवन-कुमार
बल बुधि बिद्या देहु मोहिं, हरहु कलेस विकार 

जय हनुमान ज्ञान गुन सागर
जय कपीस तिहुँ लोक उजागर
राम दूत अतुलित बल धामा
अंजनि-पुत्र पवनसुत नामा 

महाबीर बिक्रम बजरंगी
कुमति निवार सुमति के संगी
कंचन बरन बिराज सुबेसा
कानन कुण्डल कुँचित केसा 

हाथ बज्र औ ध्वजा बिराजे
काँधे मूँज जनेउ साजे
शंकर सुवन केसरी नंदन
तेज प्रताप महा जग वंदन 

बिद्यावान गुनी अति चातुर
राम काज करिबे को आतुर
प्रभु चरित्र सुनिबे को रसिया
राम लखन सीता मन बसिया 

सूक्ष्म रूप धरि सियहिं दिखावा
बिकट रूप धरि लंक जरावा
भीम रूप धरि असुर सँहारे
रामचन्द्र के काज सँवारे 

लाय सजीवन लखन जियाये
श्री रघुबीर हरषि उर लाये
रघुपति कीन्ही बहुत बड़ाई
तुम मम प्रिय भरतहि सम भाई 

सहस बदन तुम्हरो जस गावैं
अस कहि श्रीपति कण्ठ लगावैं
सनकादिक ब्रह्मादि मुनीसा
नारद सारद सहित अहीसा 

Hanuman chalisa in hindi

जम कुबेर दिगपाल जहाँ ते
कबि कोबिद कहि सके कहाँ ते
तुम उपकार सुग्रीवहिं कीन्हा
राम मिलाय राज पद दीन्हा 

तुम्हरो मंत्र बिभीषन माना
लंकेश्वर भए सब जग जाना
जुग सहस्र जोजन पर भानु
लील्यो ताहि मधुर फल जानू 

प्रभु मुद्रिका मेलि मुख माहीं
जलधि लाँघि गये अचरज नाहीं
दुर्गम काज जगत के जेते
सुगम अनुग्रह तुम्हरे तेते 

राम दुआरे तुम रखवारे
होत न आज्ञा बिनु पैसारे
सब सुख लहै तुम्हारी सरना
तुम रच्छक काहू को डर ना 

आपन तेज सम्हारो आपै
तीनों लोक हाँक तें काँपै
भूत पिसाच निकट नहिं आवै
महाबीर जब नाम सुनावै 

नासै रोग हरे सब पीरा
जपत निरन्तर हनुमत बीरा
संकट तें हनुमान छुड़ावै
मन क्रम बचन ध्यान जो लावै 

सब पर राम तपस्वी राजा
तिन के काज सकल तुम साजा
और मनोरथ जो कोई लावै
सोई अमित जीवन फल पावै 

चारों जुग परताप तुम्हारा
है परसिद्ध जगत उजियारा
साधु सन्त के तुम रखवारे
असुर निकन्दन राम दुलारे 

अष्टसिद्धि नौ निधि के दाता
अस बर दीन जानकी माता
राम रसायन तुम्हरे पासा
सदा रहो रघुपति के दासा 

तुह्मरे भजन राम को पावै
जनम जनम के दुख बिसरावै
अन्त काल रघुबर पुर जाई
जहाँ जन्म हरिभक्त कहाई 

और देवता चित्त न धरई
हनुमत सेइ सर्ब सुख करई
सङ्कट कटै मिटै सब पीरा
जो सुमिरै हनुमत बलबीरा 

जय जय जय हनुमान गोसाईं
कृपा करहु गुरुदेव की नाईं
जो सत बार पाठ कर कोई
छूटहि बन्दि महा सुख होई 

जो यह पढ़ै हनुमान चालीसा
होय सिद्धि साखी गौरीसा
तुलसीदास सदा हरि चेरा
कीजै नाथ हृदय महँ डेरा 

पवनतनय संकट हरन, मंगल मूरति रुप 
राम लखन सीता सहित, हृदय बसहु सुर भूप 

सियावर रामचंद्र जी की जय

Hanuman Chalisa Lyrics in English

Shree Guru Charan Saroj Raje
Nijamanu Mukuru Sudhari
Baranau Raghubar Bimal Jasu
Jo Dayaku fal chaari

Buddhi hin Tanu jaanike, Sumirau pawan-kumar
Bal Buddhi Bidhya Dehu Mohi, Haratu Kalesh Bikaar

Jai Hanuman gyan gun sagar
Jai Kapis tihun lok ujagar
Ram doot atulit bal dhama
Anjaani putra Pavan sut nama

Mahabir Bikram Bajrangi
Kumati nivar sumati ke sangi
Kanchan varan viraj subesa
Kanan kundal kunchit kesa

Hath vajra aur dhvaja viraje
Kaandhe moonj janeyu saje

Shankar suvan kesri nandan
Tej pratap maha jag vandan

Vidyavan guni ati chatur
Ram kaj karibe ko aatur
Prabu charitra sunibe ko rasiya
Ram Lakhan Sita man basiya

Sukshma roop dhari siyahi dikhava
Vikat roop dhari lank jarava
Bhima roop dhari asur sanghare
Ramachandra ke kaj sanvare

Laye Sanjivan Lakhan jiyaye
Shri Raghuvir harashi ur laye
Raghupati kinhi bahut badai
Tum mam priye Bharat hi sam bhai

Sahas badan tumharo yash gaaveA

sa kahi Shripati kanth lagave

Sankadhik Brahmadi Muneesa
Narad Saarad sahit Aheesa

Yam Kuber Digpaal jahan te
Kavi Kovid kahi sake kahan te
Tum upkar Sugreevahin keenha
Ram milaye rajpad deenha

Tumharo mantra Vibheeshan maana
Lankeshwar bhaye sab jag jana
Yug sahastra jojan par Bhanu
Leelyo tahi madhur phal janu

Prabhu mudrika meli mukh mahee
Jaladhi langhi gaye achraj nahee
Durgam kaj jagath ke jete
Sugam anugraha tumhre tete

Ram dwaare tum rakhvare
Hoat na agya binu paisare
Sub sukh lahae tumhari sar na
Tum rakshak kahu ko dar naa

Aapan tej samharo aapai
Teenhon lok hank te kanpai
Bhoot pisaach nikat nahin aavai
Mahavir jab naam sunave

Nase rog harae sab peera
Japat nirantar Hanumant beera
Sankat te Hanuman chudavae
Man kram vachan dhyan jo lavai

Sab par Ram tapasvee raja
Tin ke kaj sakal Tum saja
Aur manorath jo koi lavai
Soi amit jeevan phal pavai

Charon jug partap tumhara
Hai persidh jagat ujiyara
Sadhu Sant ke tum rakhware
Asur nikandan Ram dulhare

Ashta sidhi nav nidhi ke dhata
As var deen Janki mata
Ram rasayan tumhare pasa
Sada raho Raghupati ke dasa

Tumhare bhajan Ram ko pavai
Janam janam ke dukh bisraavai
Anth kaal Raghuvir pur jayee
Jahan janam Hari Bakht Kahayee

Aur Devta chit na dharahi
Hanumanth sehi sarve sukh karehi
Sankat kate mite sab peera
Jo sumirai Hanumat balbeera

Jai Jai Jai Hanuman Gosayin
Kripa karahu Gurudev ki nyahin
Jo sat bar path kare kohi
Chutahi bandhi maha sukh hohi

Jo yah padhe Hanuman Chalisa
Hoye siddhi sakhi Gaurisa
Tulsidas sada hari chera
Keejai nath hridaye mein dera

Pavan tanay sankat harana,
Mangal moorati roop I
Ram Lakhan Sita sahit,
Hridaya basahu sur bhoop II

अगर आप रोजाना नहाने के बाद हनुमान चालीसा का पाठ करते हैं, तो आपको नई ऊर्जा का एहसास होता है, साथ ही जिंदगी के दुख दूर होते हैं। रामभक्त हनुमान जी को प्रसन्न करना है तो मंगलवार और शनिवार को हनुमान चालीसा का पाठ जरूर करना चाहिए.

More Post